ניהול על ידי שיטוט  Transnational

נכתב ע"י:

ענת דבש, פסיכולוגית ומנהלת

.

על ניהל באמצעות שיטוט

"קום והתהלך בארץ"

הכל יודעים כי השווקים  משתנים במהירות ונעשים שווקים עולמיים,  וכי מתחוללות תמורות גבוהות  בפריסת חברות. הדרך להקדים את השינויים היא לצאת לשטח ולחפש אותם. זו משמעותו של ניהול על ידי שיטוט.

הנה דוגמא:

אלפרד סלון, מקים גינרל מוטורס, נהג  להיעלם מדטרויט אחת לשלושה שבועות מבלי לומר לאיש לאן הוא נוסע. למחרת בבוקר היה מופיע  במגרש של אחד המפיצים בממפיס או באולבני, מציג את עצמו ומבקש את רשותו של המפיץ לעבוד ימים אחדים כזבן או כעוזר למנהל השירות. בתחילת שבוע העבודההבא היה חוזר לדטוריט ומתחיל להפציץ את אנשיו בתזכירים על השינויים בהתנהגות הלקוחות ובהעדפותיהם, על מגמות השוק ועל הסגנון.

מה בין שיטוט בחוץ להסתובבות בפנים

כדי לחזות מראש את השינויים צריך להיות בשוק, להתבונן ולשאול.

בעבר המליצו למנהלים, ויש חברות שאף הכניסו זאת ברוטינות העבודה של מנהלים, "להסתובב" – לצאת מן המשרדים, לבקר במשרדי עמיתים ולשוחח. כיום אין זה נכון לנהוג כך בהכרח כי זהו בזבוז משאב ניהולי יקר – זמן, במיוחד אם הארגון יודע כיצד לארגן את זרימת המידע כלפי מעלה. הסתמכות על הסתובבות יכולה לנטוע במנהלים תחושת בטחון כוזבת – הם עלולים להאמין שיש בידם מידע בעוד שכל מה שיש בידם הוא מה שהכפופים להם רוצים שהם ישמעו.

העצה היום למנהלים – היא שיטוט בחוץ.

ומהו שיטוט Transnational?

מנהל של עסק גדול כקטן,  הרוצה לשמר בכורה חייב להגיע לעמדות בכורה בכל השווקים המפותחים בעולם ולשמור עליהם. עליו להיות מסוגל ללמוד לשוטט באופן מעבר – לאומי: Transnational.

הסיבה:

ההנהגה בשוק מפותח  מחייבת הנהגה בעולם מפותח מאחר והעולם המפותח נעשה עולם אחד במושגים של טכנולוגיה: מדינות מפותחות מסוגלות לעשות הכל  ובמהירות שווה. כל המדינות המפותחות שותפות מייד גם לכל המידע. החברות מסוגלות להתחרות כמעט בכל מקום, ולכן המנהל צריך להכיר, לשוטט ולהיות מסוגל לחדש, ליצר ולשווק בכל אזור.

נדגיש: אסטרטגיה transnational  אינה עולה בדרך כלל בקנה אחד עם רב גוניות. ההיפך – היא מצריכה שיטוט ממוקד ומרוכז.

תוצאות שיטוט Transnational – הקמת קהילות אינטרסים –

השיטוט מבחוץ מביא לפריצת גבולות החשיבה בהתקשרויות עסקית. התוצאה – היא התפתחות של תופעה הנקראת "קהילות אינטרסים".

כך, גנרל מוטורס וטויוטה הקימו שותפות אינטרסים הבאה לידי ביטוי במפעל הגדול בפרימונט  קליפורניה  - מפעל של גינרל מוטורס אבל הוא מנוהל בידי טויוטה, והוא מיצר מכוניות הנושאות את הסמל המסחרי של שתיהן.

לקהילות אינטרסים צורות רבות. להלן כמה דוגמאות:

ü                 מפעל משותף - דוגמא: יצרן קטן מתמחה המצוי במערב התיכון באמריקה ונחשב מוביל בתחום רכיב של מנועים מסויים היו לפני שבע שנים מתקנים בארצות הברית בלבד. כיום הוא בעל מפעלים ביפן, המספקים ישירות ומפעל משותף במערב התיכון ועוד. היפנים מספקים את ההון ואת הטכנולוגיה – האמריקאים את ניהול השיווק.

ü                   מאגר של מחקר במשותף – ארבע חברות שכל אחת מהן מובילה בתחום של ממיסים כימיים מיזגו את מעבדות המחקר שלהן  עם מעבדה של אוניברסיטה אמריקאית המתמחה בתחום. רק האיחוד אפשר לייחד תקציב מחקר נאה לתחום טכנולוגי משתנה במהירות.

ü                 שיווק במשותף

ü                 הסכמים על רישוי צולב  ועוד.

המסר - בעולם משתנה, ניהול הזדמנויות בא דרך שיטוט – מבחוץ. *